Moeizame cao-onderhandelingen tussen KNV Zorgvervoer en Taxi en vakbonden CNV en FNV doen FNV naar het petitiewapen grijpen
‘Moeizame onderhandelingen’, zo typeren zowel de werknemers als de werkgevers de onderhandelingen over een nieuwe cao Zorgvervoer en Taxi die op 1 januari 2023 van start moet gaan. en Zorgvervoer. “Wat de partijen af willen spreken ligt ver uit elkaar,” aldus de FNV.
De bonden willen toe naar een automatische prijscompensatie (APC), met daarnaast nog een loonstijging. Voor 2023 komt het voorstel dan uit op 6%. Daarnaast handhaven ze alle voorstellen die ze eerder in hun voorstellenbrieven hadden opgenomen, waarbij er wel wat te sleutelen valt aan de hoogte van de voorgestelde ORT, loondoorbetaling bij ziekte en de toeslag bij gebruik van gebroken diensten.
KNV Zorgvervoer en Taxi heeft ingebracht naar een tweejarige cao te willen met een loonstijging van 4% in 2023 en 1,5% in 2024. Daarnaast: schrappen van de onderste twee tredes voor rijdend personeel en de twee tredes 0 voor niet-rijdend personeel. Ook is ingebracht iets te doen met de loondoorbetaling bij ziekte (en wachtdagen), de verloonde tijd afspraken terug te brengen naar de oude situatie en, ook met het oog op de chauffeurstekorten, tot een eigen opleidingssysteem in de cao te komen.
Tijdens het overleg van 8 juli jl. werd opnieuw duidelijk hoe moeizaam het proces is. Er zit weinig beweging in en op de vraag om dan gezamenlijk door te laten rekenen wat de consequenties van de vakbondsvoorstellen zijn is door de bonden afwijzend geantwoord. Partijen hebben dus nog geen cao-akkoord bereikt. Vanwege de zomervakanties worden de overleggen pas half september hervat. Werkgevers laten tot nu weten dat er geen ruimte is voor deze verbeteringen dus moeten we samen de druk opvoeren. Dat gaat de FNV doen via een petitie:
“Aan het eind van je geld een stuk maand over, niet meer samen met vrienden sporten omdat je nooit weet wanneer je dienst precies begint en bij ziekte geen volledige doorbetaling. Zaken die beter moeten in de CAO! Werkgevers laten tot nu weten dat er geen ruimte is voor deze verbeteringen dus moeten we samen de druk opvoeren. Teken de petitie en stuur hem door naar je collega’s.”
“Dagelijks zetten wij ons met collega’s in voor de cliënten in het zorgvervoer. We doen dit onmisbare werk met trots en passie maar ook onder slechte arbeidsvoorwaarden. Dat moet anders en daarom knokken wij voor een betere CAO.
Wij willen:
- Minimaal loon van 14 euro per uur en algemene prijscompensatie. Wij zetten in op een stijging van de lonen. Met werk moet je een leefbaar loon kunnen verdienen. Het werk in de taxi & zorgvervoer is onmisbaar en verantwoordelijk werk. Zonder ons zit er een grote groep mensen thuis en komen kinderen niet op school. Deze grote verantwoordelijkheid moet ook fatsoenlijk beloond worden.
- Weten wanneer je werkt en flexibiliteit extra belonen met toeslagen. Er wordt steeds meer flexibiliteit van ons gevraagd, we werken wanneer anderen vrij zijn. Avonden, weekenden en op feestdagen. Flexibiliteit hoort bij het werk. Een goede beloning voor onze flexibiliteit ook. Daarom willen we bijzondere toeslagen voor bijzonder werk. Want flexibiliteit kan niet alleen van de kant van de werknemer komen.
- Doorbetaling bij ziekte. Ziek zijn is geen keuze, als je ziek bent moet je werken aan je herstel en geen zorgen hebben over of je het wel kunt betalen om ziek te zijn. De wachtdag bij ziekte is dan ook een boete op ziek zijn. Dat is behalve onacceptabel ook respectloos. We staan voor respect en waardering voor alle medewerkers, daar hoort doorbetaling bij ziekte bij.
- Gewerkte tijd is betaalde tijd. Verduidelijking van de afspraken rond max/flex en pauzetijden. Een gewerkt uur is een betaald uur.
Onze eisen zijn redelijk. Werkgevers: pak je verantwoordelijkheid. Samen zorgen we dat we dit mooie werk ook in de toekomst kunnen blijven doen. Voor de leerlingen, voor de cliënten en voor onszelf en onze gezinnen een leefbaar loon.”
• Moeizame cao-onderhandelingen tussen KNV Zorgvervoer en Taxi en vakbonden CNV en FNV doen FNV naar het petitiewapen grijpen. Foto FNV.