Dienstregeling Thalystreinen tussen Amsterdam en Parijs voorlopig uitgedund
De twee Thalystreinen die naar de werkplaats gehaald zijn, zorgen er ‘mede’ voor dat er de komende tijd minder treinen rijden, zegt Thalys. “We hebben 28 treinen. Er zijn er altijd wel een paar niet beschikbaar door onderhoud, nu komen er nog eens twee bij.”
Diverse reizigers uit Nederland, België en Frankrijk klagen op sociale media over de uitgevallen treinen. Ook is er onvrede over de slechte telefonische bereikbaarheid van Thalys. Volgens de woordvoerder van de maatschappij krijgt iedereen die te maken krijgt met een geannuleerde treinrit bericht. “Zij kunnen hun reis verzetten of cancellen. In dat geval krijgen ze een vergoeding.”
Rover-voorzitter Kluit hoopt dat Thalys goed kijkt naar de problemen waar Schiphol deze zomer mee kampt. “Zorg dat je het aantal reizigers beperkt tot aanvaardbare proporties. De treinen naar het zuiden zitten nu al overvol. Als er één trein plotseling uitvalt, moeten al die passagiers in andere treinen stappen.”
Ook Henri Janssen van FNV Spoor maakt zich zorgen over de problemen met de Thalys. “Mijn grootste zorg is dat mensen nu gebruik gaan maken van andere lijnen, zoals de intercity van Amsterdam naar Brussel. Die is al compleet overvraagd, dat is niet fijn voor onze collega’s op de trein. De trein naar Brussel wordt ook vaak gebruikt door binnenlandse reizigers. Het zou erg fijn zijn als de NS die reizigers erop wijst dat ze andere treinen kunnen pakken.” Dat laatste gebeurt overigens al. Op Rotterdam Centraal werden treinreizigers vanavond opgeroepen om met binnenlandse treinen naar het zuiden te reizen, omdat de intercity naar Brussel overvol was.
Volgens FNV’er Janssen laten de problemen met de Thalys zien “hoe kwetsbaar internationaal vervoer per spoor nu nog is, terwijl het volgens mij een heel belangrijke bijdrage moet gaan leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Je kunt dit niet aan de vrije markt overlaten, overheden moeten zelf fors investeren in internationale treinen. Zorg voor goed materieel en goed opgeleid personeel, pas dan kun je een volwaardig en stevig alternatief bieden voor bijvoorbeeld vliegen.”
Saskia Kluit hoopt namens Rover dat staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, Vivianne Heijnen, internationale treinaanbieders aanspreekt op het opstellen van een goed crisisprotocol. “Het kan niet zijn dat je mensen zo behandelt. Zorg voor goede informatievoorziening, regel iets voor oudere passagiers, zorg dat er vervoer naar hotels beschikbaar is als er iets misgaat. Wij zijn als Rover erg voor internationale treinreizen. Maar dan moet je de boel wel op orde hebben.”
• Dienstregeling Thalystreinen tussen Amsterdam en Parijs voorlopig uitgedund. Foto Thalys.