NS krijgt symbolische 1,5 miljoen euro ‘boete’ vanwege minder treinen dan afgesproken
De NS krijgen van staatssecretaris Vivianne Heijnen (Ministerie van IenW) de maximaal mogelijke boete van 1,5 miljoen euro, omdat de vervoerder de afspraken met de overheid niet is nagekomen. Dat schrijft ze aan de Tweede Kamer. In de tweede helft van 2022 reden er minder treinen dan was afgesproken. Vanwege het aanhoudende personeelstekort schaalde de NS op een aantal trajecten het aantal treinen af. Reizigers werden geconfronteerd met drukkere treinen en moesten soms vaker overstappen. Tot op heden heeft de NS de dienstregeling met 13 procent uitgedund. Rover meldde in 2022 al dat NS te gemakkelijk kiest voor afschalen.
De ‘boete’ is vooral symbolisch en wordt niet geïnd, aldus de staatssecretaris, maar het bedrag van anderhalf miljoen moet ten goede komen aan de reizigers. NS genoot vorig jaar nog van staatssteun. Vanwege het verminderde aantal reizigers in coronatijd kreeg de NS via de zogeheten Beschikbaarheidsvergoeding OV 274 miljoen euro, waar nu 1,5 miljoen weer apart moet worden gelegd. Eén van de voorwaarden voor die steun was dat de dienstregeling vergelijkbaar moest zijn met die van het jaar ervoor (2021). NS voldeed niet aan die voorwaarde. In de tweede helft van 2022 reden er aanzienlijk minder treinen dan in de normale dienstregeling het geval zou zijn geweest. De reizigers ondervonden daar veel hinder van. De oorzaak: personeelstekort.
De staatssecretaris wil niet dat de reiziger de dupe wordt van de boete. NS moet van haar een plan van aanpak opstellen om de dienstverlening te verbeteren en achteraf verantwoording afleggen over de besteding van het geld. Heijnen: “Ik besef met dat bepaalde zaken zoals de krapte op de arbeidsmarkt niet door NS beïnvloedbaar zijn. Maar dat pleit NS niet vrij van de verantwoordelijkheid die zij heeft om zorg te allen tijde zorg te dragen voor toereikende personele capaciteit, en het tijdig reageren op interne en externe ontwikkelingen die hierop invloed kunnen hebben.” NS zegt met het boetebedrag “iets aansprekends te zullen bedenken” voor de reizigers.
• NS moet de ‘boete’ van 1,5 miljoen euro besteden aan verbeteringen voor de reizigers. Redactiefoto.