Europees bureau voor fraudebestrijding (OLAF): “Kroes overtrad geen EU-regels met lobbywerk voor Uber”
Neelie Kroes, voormalig Eurocommissaris en vicepresident van de Europese Commissie, heeft, aldus het Europese bureau voor fraudebestrijding OLAF, geen Europese regels overtreden met haar lobbywerk voor Uber. Het bureau stelde vorig jaar een onderzoek in naar Kroes, na publicaties over haar lobbywerk in de Uber Files, een verzameling van ruim 124.000 interne stukken van het Amerikaanse bedrijf die zijn gelekt door oud-Uberlobbyist Mark MacGann.
Kroes en OLAF brachten vrijdag beide een persverklaring uit. Volgens de verklaring van OLAF is het onderzoek naar Kroes recent gesloten en werden geen overtredingen van gedragsregels voor leden van de Europese Commissie vastgesteld. Het bureau doet dan ook geen aanbevelingen en geeft geen inhoudelijk commentaar. Het OLAF-rapport werd doorgestuurd naar de president van de Europese Commissie.
Kroes had zelf eerder vrijdag zelf ook al een persbericht verstuurd waarin werd gemeld dat het onderzoek is gesloten en dat er geen overtredingen zijn vastgesteld. Kroes: “Gedurende het langlopende OLAF-onderzoek werd ik gehouden aan geheimhouding waardoor ik mij niet publiekelijk kon verdedigen tegen de onjuiste aantijgingen. Ook al wist ik vanaf dag 1 dat ik niets verkeerd had gedaan is het desalniettemin zeer plezierig dat deze hele kwestie nu voor eens en voor altijd achter de rug is en ik onvoorwaardelijk ben verschoond van iedere vorm van blaam”, aldus Kroes.
Volgens de Uber Files zou Kroes in 2015 en 2016 tijdens haar zogeheten afkoelingsperiode na vertrek uit de Commissie, bedoeld om belangenverstrengeling te voorkomen, hebben gelobbyd voor Uber, ondanks een verbod van de commissie. Daardoor zou de voormalig VVD-politicus mogelijk de integriteitsregels hebben overtreden. Vlak na het verstrijken van de afkoelingsperiode ging Kroes officieel voor Uber werken als belangrijke adviseur.
Kort na haar tijd als Eurocommissaris werd Kroes door de Nederlandse regering benoemd tot speciaal gezant voor de StartupDelta, een overheidsinitiatief om start-ups te helpen. Kroes stelt nu dat ze “in dit kader contact had met een groot aantal Nederlandse en buitenlandse bedrijven teneinde het Nederlandse ondernemersklimaat voor startende bedrijven te promoten in de meest brede zin van het woord”. Uber was een van die bedrijven. Daarmee verklaart ze haar innige band met het Amerikaanse bedrijf: “Het was dan ook uitermate teleurstellend dat ik beschuldigd werd van kwesties die werkelijk kant noch wal raakten”.
- Tijdens de Europese anti-Uberdemonstratie in Brussel op 8 september 2022, was Neelie Kroes voor vele demonstranten de gebeten hond. Redactiefoto.