NS: Ervaring met nieuwe dienstregeling op Hoofdrailnet is positief
De eerste ervaringen met de nieuwe dienstregeling van NS zijn volgens het spoorwegbedrijf positief. Ondanks enkele flinke uitdagingen zoals werkzaamheden aan het spoor en een kwetsbare hogesnelheidslijn (HSL), kwam 91,6 procent van de reizigers in de eerste drie maanden op tijd aan (max. 5 minuten vertraging).
Om de punctualiteit te vergelijken met eerdere jaren, maken NS en ProRail gebruik van de ‘vergelijkingspunctualiteit’, die al jaren gebruikt wordt. Dit is het percentage reizigers dat op tijd kwam met een marge van 5 minuten. Sinds 1 januari hebben NS en ProRail met het ministerie afgesproken dat de punctualiteit met een marge van 3 minuten en 10 minuten wordt gemeten.
De nieuwe dienstregeling ging 15 december in en is een grote structuurwijziging die is doorgevoerd om op de toekomst voorbereid te zijn, nieuwe infrastructuur in gebruik te kunnen nemen en reizigerswensen in te passen. Er rijden zo’n 1600 treinen meer dan in de dienstregeling van vorig jaar.
De nieuwe Airport Sprinter presteert goed, beter dan de treinen die er voorheen reden. Op de lijn tussen Schiphol en Amsterdam Centraal rijden minder andere treinen, waardoor de Airport Sprinter vrij baan heeft. Ook de nieuwe EuroCity en Eurocity Direct rijden volgens NS beter op tijd dan de oude Intercity Brussel omdat er nieuwe treinen worden ingezet. Tot slot heeft ook het weer meegeholpen. Er zijn geen extreme weersomstandigheden geweest die grote effecten hadden op de dienstregeling.
Minder ging het in de derde week van februari. Toen waren er werkzaamheden rondom Den Haag en Amsterdam Zuid, diverse verstoringen en een snelheidsbeperking bij Culemborg.
NS en ProRail hebben samen maatregelen genomen om prestaties te verbeteren en die pakken goed uit. Zo heeft NS langdurige snelheidsbeperkingen verwerkt in de dienstregeling en probeert ProRail de beperkingen op het hele spoornet meer voorrang te geven en zo snel mogelijk op te lossen. Het blijft een aandachtspunt om storingen omlaag te krijgen en de prestaties omhoog.
Ondanks de verwachting dat de ondermaatse HSL-prestaties ook dit jaar zullen aanhouden, rijden de treinen daar beter op tijd dan vorig jaar. In de nieuwe dienstregeling is rekening gehouden met de snelheidsbeperkingen die daar gelden. Hierdoor rijden treinen beter op tijd. Ook speelt mee dat treinen iets langer stilstaan op station Amsterdam Zuid, waardoor treinen makkelijker op tijd komen bij bottlenecks, zoals Schiphol en Weesp.
Toch zijn de treinen die over de hogesnelheidslijn gaan minder op tijd dan op andere trajecten. Dat komt omdat er door de snelheidsbeperkingen en de aanpassingen geen rek meer in de dienstregeling zit. Treinen die ergens onderweg vertraging oplopen, kunnen dat lastig inlopen. Als ze vervolgens andere treinen in de weg zitten, moeten ze soms worden opgeheven door de verkeersleiding. De prestaties van de nieuwe trein ICNG zijn nog niet op het gewenste niveau. Dit alles zorgt er voor dat er meer treinen uitvallen dan NS zou willen.
Een van de grote wijzigingen in de dienstregeling van 2025 is dat de Intercity’s op de hogesnelheidslijn doorrijden naar Lelystad en Amersfoort. Deze wijziging in de dienstregeling heeft als gevolg dat alle Intercity’s uit Enschede doorrijden naar Utrecht Centraal en Den Haag Centraal. Dit betekent dat reizigers naar Schiphol uit de richting Enschede tijdelijk moeten overstappen op Amersfoort Centraal. Van alle reizigers uit Twente gaat zo’n tweederde richting Utrecht en een derde richting Schiphol.
De reizigers naar Schiphol lopen meer vertraging op doordat de trein vanuit Amersfoort naar Schiphol ook over de HSL rijdt.
De nieuwe TienminutenSprinter tussen Rotterdam en Den Haag Centraal doet het met een reizigerspunctualiteit van 94,2 procent beter dan het landelijke gemiddelde.
ProRail vernieuwt en onderhoudt het spoor, maar die werkzaamheden hebben grotere gevolgen voor het treinverkeer. NS en ProRail hebben gekeken waar de dienstregeling rond werkzaamheden beter kon. Daarnaast is de communicatie naar reizigers intensiever geworden. Reizigers ondervinden bijvoorbeeld in Noord-Holland en Zuid-Holland hinder door noodzakelijke werkzaamheden. Ook in Groningen krijgen reizigers met langdurige werkzaamheden te maken. NS heeft een speciale webpagina waarop verdere informatie te vinden is rond werkzaamheden. Kijk op Betere reis | NS.
Daarnaast blijft de hogesnelheidslijn kwetsbaar door de langdurige snelheidsbeperkingen en de latere levering van de ICNG. NS blijft met ProRail in gesprek over het verder verhogen van de snelheid op de HSL
- NS: Ervaring met nieuwe dienstregeling op Hoofdrailnet is positief. Redactiefoto.