NS start met testritten met nieuwe Intercity ICNG naar België; Prestaties nog niet helemaal op niveau ouder materieel
De NS start deze week met de eerste testritten van de nieuwe Intercity ICNG naar België. Dit is de volgende stap van de introductie van deze snelle trein die met 200 km/u over de hogesnelheidslijn rijdt. Op 19 april begon NS met testritten in de dienstregeling op het Nederlandse spoor. NS is tevreden over het testprogramma en ziet de prestaties van de trein groeien, al zijn ze nog niet op het niveau van al rijdend materieel. Met nieuwe software-updates wil NS de prestaties verder verbeteren.
Onlangs heeft NS de 10e trein in de dienstregeling geïntroduceerd. Inmiddels zijn ruim 350 machinisten opgeleid. Recent is het aantal trajecten uitgebreid: na Amsterdam en Rotterdam, volgde in juli Den Haag – Eindhoven. Tussen de 80 en 85 procent van de ICNG-treinen komt op tijd aan. Dat is vergelijkbaar met de andere treinen op dit traject. Reizigers waarderen de trein met een 8,1.
Afgelopen week is de ICNG-België variant toegelaten en deze week start NS met het testprogramma (voorlopig nog zonder reizigers) van en naar Brussel.
“We zijn tevreden hoe het testprogramma verloopt en zien de prestaties vooruitgaan,” zegt Roel Okhuijsen, directeur nieuw materieel bij NS. “Daarmee kunnen we steeds meer treinen in het testprogramma opnemen. Ook zijn we blij dat we nu ook met de testritten van de Belgische variant kunnen starten. Deze snelle ICNG gaat rijden op een nieuwe verbinding naar Brussel waarmee reizigers in 2025 zo’n 45 minuten korter onderweg zijn dan nu. In iets meer dan twee uur verbinden we Amsterdam met Brussel.”
Op dit moment hebben de nieuwe Intercity’s al 200.000 kilometer met reizigers gereden. Maarten Bakker, programmamanager ICNG bij NS: “Pas in de dienstregeling, als veel reizigers van de trein gebruikmaken, zie je hoe de trein zich gedraagt. Zodra we ergens niet tevreden over zijn, bespreken we dit met fabrikant Alstom. Zij zorgen dan voor een oplossing en die wordt vervolgens weer getest. Dit voorjaar bleken de binnendeuren soms te haperen. Alstom heeft hier aanpassingen aan gedaan en nu werken de binnendeuren zoals het hoort. Ook kan het voorkomen dat de machinist voor vertrek een onterechte melding krijgt. Vergelijk dit met het onterecht branden van een oranje lampje op het dashboard van je auto. Dit kan ertoe leiden dat de trein later vertrekt. Deze zogenaamde vertrekvertraging wordt vaak ingelopen tijdens de rit, omdat de trein harder kan rijden dan de huidige treinen. Alstom werkt nu aan een software-update die dit gaat verhelpen. In de tussentijd kan de trein gewoon blijven rijden.”
Uit recent reizigersonderzoek van NS blijkt dat reizigers graag met de nieuwe trein reizen. Ze beoordelen de ICNG met het rapportcijfer 8,1. Reizigers voelen zich veilig in de trein (8,4), ervaren de verlichting als prettig (8,4) en zijn te spreken over het rij- en zitcomfort (8,3).
Met fabrikant Alstom is afgesproken dat die vanaf dit najaar één trein per week levert. Als die treinen er zijn en de testritten zoals nu blijven verlopen, kunnen voor het einde van dit jaar alle treinen Amsterdam – Breda volledig door de ICNG vervangen worden. In 2024 stroomt de ICNG dan verder in op Den Haag-Eindhoven en Amsterdam-Rotterdam en starten we met de instroom in de reizigersdienst naar Leeuwarden/Groningen en naar Brussel.
Alstom ontwikkelt voor NS 99 snelle Intercity’s, met in totaal 33.000 zitplaatsen. De ICNG is gebaseerd op het Coradia-model waarvan al meer dan 2400 treinen in meerdere landen rondrijden, waaronder Duitsland, Zweden, Frankrijk en Italië. Met een topsnelheid van 200 km/u. op de hogesnelheidslijn verbindt de ICNG steden en regio’s sneller met elkaar. Door extra aandrijving, trekt deze trein sneller op dan de andere treinen op de hogesnelheidslijn, wat goed van pas komt in het kleine Nederland met relatief veel stops. Twintig van de 99 Intercity’s worden ook geschikt gemaakt voor het Belgische spoor.
- NS start met testritten met nieuwe Intercity ICNG naar België; Prestaties nog niet helemaal op niveau ouder materieel. Foto NS.