Opzettelijk vertragen van informatie-uitwisseling over belastinggegevens met andere landen
Dat er mogelijk sprake was van het opzettelijk vertragen van het uitwisselen van informatie met landen als Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken, bleek vorig jaar al uit de zogenoemde Uber Files. Dat waren meer dan honderdduizend documenten die een voormalige lobbyist van Uber deelde met de Britse krant The Guardian, die ze op zijn beurt deelde met internationale media. In een reactie op de Uber Files stelde de Belastingdienst een onderzoek in, waarna de Belastingdienst stellig ontkende dat het uitwisselen van informatie opzettelijk zou zijn vertraagd.
Het duurde weliswaar tot 2016 voordat de door andere landen gevraagde informatie over de omzetten van chauffeurs werden uitgewisseld, maar dat was volgens de Belastingdienst niet opzettelijk zo laat gebeurd. De reden was dat het verzoek complex was en dat er tijd nodig was voor de beoordeling. “Het klopt dat het gaat om een complex verzoek, maar er twee jaar over doen is wel aan de lange kant,” stelt hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit Leiden. Hij verdiepte zich eerder op verzoek van journalisten in de Uber files.
Van de Streek is verbaasd door de nieuwe documenten, waarin de NFIA gedetailleerd over belastingzaken spreekt. “We keken naar de Belastingdienst toen het ging om de vertraging, maar we keken dus blijkbaar naar de verkeerde instantie. Nu zie je dat de NFIA erop zat te hameren. Heel raar vind ik de suggestie van de NFIA aan Uber om een gepland datacenter ook in Nederland te zetten, omdat dat gunstig zou zijn voor een nieuwe ruling, een afspraak met de fiscus. Dat de NFIA zich, tegen de regels in, ook bemoeit met die ruling, en zelfs met de transfer pricing van Uber, is ook opmerkelijk.”
Met dat laatste doelt Van de Streek op de suggestie van Uber tegenover de NFIA dat hun tarieven net zo laag zouden moeten zijn als die van Amazon, omdat ze net als dat Amerikaanse internetwarenhuis veel omzetten met lage marges heeft. “Amazon zit in Luxemburg, maar blijkbaar weten die bedrijven van elkaar wat de afspraken zijn,” constateert Van de Streek.
Terwijl de NFIA dit dus eigenlijk helemaal niet mag bespreken met Uber, gaan de Nederlandse ambtenaren in San Francisco voor Uber aan de slag om het bedrijf te helpen aan een nieuwe ruling. Uber voert de druk flink op. Wanneer Uber geen nieuwe ruling met de Nederlandse fiscus krijgt, verhuist het Europese hoofdkantoor naar Dublin, blijkt uit mails van NFIA-medewerkers.
- Opzettelijk vertragen van informatie-uitwisseling over belastinggegevens met andere landen. Redactiefoto.