TreinTramBus stuurt brief naar minister Crucke: NMBS moet meer treinen laten rijden
Reizigersorganisatie TreinTramBus heeft vandaag, donderdag, een brief gestuurd naar federaal mobiliteitsminister Jean-Luc Crucke. De reizigersvereniging is niet tevreden over de achteruitgang van de dienstverlening door de NMBS, vooral tijdens de zomermaanden. De problemen zijn het grootst op de spoorlijn tussen Antwerpen en Brussel, waar nog maar de helft van de treinen rijdt. Maar TreinTramBus ziet overal te lande dat spoorlijnen wegens werkzaamheden vaker en langer gesloten worden dan vroeger. Ze vraagt minister Crucke om een onderhoud.
Sinds december rijden nog maar drie van de vier normaal voorziene treinen tussen Antwerpen en Brussel. In juli en augustus is het er zelfs nog één minder. “Op de spoorlijn tussen de twee grootste steden van het land rijdt nog maar de helft van de treinen. Dat is om problemen vragen”, zegt Peter Meukens, voorzitter van TreinTramBus. En die problemen zijn er.
TreinTramBus kreeg al heel wat klachten over overvolle treinen. “Dat was te verwachten en we hebben daarover vooraf ook met de NMBS proberen te spreken”, zegt Meukens, “maar die vond het allemaal prima en wilde niet bijsturen. Op 15 juli zijn we zelf poolshoogte gaan nemen tijdens de ochtendspits [zie foto’s in links hieronder]. Onder meer in Antwerpen-Berchem zag het perron zwart van het volk.” Tot overmaat van ramp was één van de treinen veel te kort: maar drie enkele rijtuigen in plaats van acht dubbeldekkers. “Reizigers zitten als haringen in een ton. Zo willen ze niet vervoerd worden. Extra ergerlijk is dat de Eurocity Direct het station nagenoeg leeg voorbijrijdt, want de NMBS weigert daarop binnenlandse reizigers toe te laten. Wil de NMBS haar bestaande klanten dan niet de nodige service geven en tegelijk nieuwe reizigers aantrekken?”, vraagt Meukens zich af.
Reizigersvereniging TreinTramBus klaagt in haar brief aan de minister ook aan dat deze zomer liefst negen spoorlijnen gedurende één of meerdere weken wegens werkzaamheden gesloten zijn. Meukens: “In het beste geval rijden treinen om. Maar meestal moet de NMBS ze afschaffen en rijden vervangbussen in de plaats. De ervaring leert dat de organisatie daarvan te wensen overlaat en dat de chauffeurs van de vervangbussen te weinig op de hoogte zijn van de lokale situatie. Reizigers zijn daardoor veel langer onderweg en missen vaak hun aansluiting.” Los daarvan schaft de NMBS ook nog eens een aantal treinseries af. Het lukt de spoormaatschappij niet om daarover helder te communiceren. TreinTramBus is van oordeel dat dat allemaal veel beter kan.
“Terecht wil deze federale regering meer mensen overtuigen om de auto te laten staan en voor de trein te kiezen. Dat is gezien de zware files ook dringend nodig. Maar dan moet de NMBS treinreizen net aantrekkelijker maken in plaats van het te bemoeilijken. We vragen daarover in de brief een gesprek met minister Crucke”, aldus Peter Meukens.
- Spoor 9 in Antwerpen-Berchem, vol reizigers die wachten op de trein van 7.59 uur naar Brussel. Foto TreinTramBus.
- Antwerpen-Berchem: maar 3 rijtuigen i.p.v. 8 dubbeldekrijtuigen voor de trein van 8.11 uur naar Brussel. Foto TreinTramBus.