Vrijdag stakingen bij NS in regio’s Noord en Zuid; donderdag geen acties
De gezamenlijke spoorbonden FNV Spoor, CNV en VVMC wijzigen de planning van de eerder aangekondigde stakingen bij NS. De staking die gepland stond voor donderdag in de regio’s Noordwest en Oost gaat niet door. In plaats daarvan wordt op vrijdag gestaakt in de regio’s Noord en Zuid. De staking begint om 04.00 uur en duurt tot zaterdag 03.59 uur.
“Staken is een middel, geen doel”, zegt Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor. “Maar als de directie van NS blijft weigeren om met ons tot afspraken te komen, dan dwingt zij ons tot het opschalen van acties.” Het afblazen van de staking was een bewuste keuze van de vakbonden om extra onrust te veroorzaken bij de NS. “Wij hadden signalen ontvangen dat NS een alternatieve dienstregeling had klaarliggen om de effecten van de staking teniet te doen”, legt Janssen uit. “We willen de druk hoog houden. De directie van NS laat geen enkele bereidheid zien om eruit te komen, ondanks ons ultimatum en de eerste twee impactvolle stakingsdagen.”
“We hadden de dienstregeling voor donderdag al aangepast voor de staking,” bevestigt NS, “maar moeten nu opnieuw veranderingen doorvoeren. We zorgen ervoor dat we reizigers – ook in de aanvankelijk aangekondigde stakingsregio’s – op elk station van dienst kunnen zijn. Wel rijden donderdag in deze regio’s aanzienlijk minder treinen.”
“Reizigers in Noord-Holland en Oost-Nederland moeten rekening NS houden met drukkere treinen en een aangepaste dienstregeling. De Reisplanner wordt momenteel bijgewerkt. We adviseren om vlak voor vertrek de NS-app te raadplegen en om meldingen aan te zetten in de NS-app. Internationale treinen van en naar Nederland rijden volgens reguliere dienstregeling.” Gedupeerde reizigers kunnen voor meer informatie terecht op ns.nl/staking. De vakbonden hebben voor de komende periode meer regionale stakingen aangekondigd. Gezien de ontwikkelingen van dit moment, is het onzeker wat de impact hiervan zal zijn.
De vakbonden zijn verbolgen over het feit dat NS miljoenen euro’s uittrekt om reizigers te compenseren voor schade door de stakingen, maar geen moeite doet om met de eigen werknemers tot een oplossing te komen. “In plaats van dat geld in overleg en oplossingen te steken, zet NS het in om de stakingen te breken. Dat is onacceptabel”, aldus Janssen.
De bonden blijven openstaan voor overleg, uiteraard op basis van het ultimatum, maar de bal ligt nu bij de NS-directie. “Tot nu toe geeft NS steeds niet thuis”, zegt Janssen daarover. “Daar is de reiziger de dupe van. Wij willen hier graag uitkomen. Maar dat kan alleen als NS beweegt. De treinen rijden niet omdat NS niet goed voor zijn eigen personeel wil zorgen.”
Tienduizenden mensen hebben een declaratie ingediend bij de NS om een vergoeding te krijgen voor hun reiskosten tijdens de staking vrijdag en dinsdag, aldus berichtgeving in het AD, bevestigd door de NS. Reizigers konden de kosten declareren als ze de trein niet konden nemen en bijvoorbeeld met de auto moesten gaan of met een bus of taxi. Ze krijgen maximaal 25 euro vergoed.
De NS kan nog niet zeggen hoeveel declaraties het bedrijf uiteindelijk verwacht en tot welk bedrag dit oploopt. “Mensen kunnen de declaraties indienen op de stakingsdagen, en mogelijk komen er nog meer stakingen aan”, aldus de NS.
- Vrijdag stakingen bij NS in regio’s Noord en Zuid; donderdag geen acties. Redactiefoto.