Jan den Hartog en Cees Meester waren de hoofdrolspelers in de Amsterdamse taxioorlog: “Aan het eind van het lied heeft de overheid niets gedaan”
Jan den Hartog en Meester begonnen eigenhandig een opstand tegen het bestuur van TCA. De rechtbank blokkeerde dat ze uit de centrale werden gegooid, maar ze werden zwaar tegengewerkt. Meester: “We stonden uren als achtste of negende in de wachtrij. Ik heb in 21 dagen 20 diensten gereden van 13 uur ’s middags tot 3, 4 uur ’s nachts. Gewoon om te kunnen overleven.” Den Hartog: “Ik werkte zes dagen in de week 14 uur per dag om rond te komen.”
Op de standplaatsen en in de koffiehuizen verzamelden ze de handtekeningen van 229 certificaathouders om een procedure te kunnen beginnen bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof. Doel: de top laten afzetten wegens wanbeleid. Den Hartog: “Ik heb een boek van 400 pagina’s gekocht en me helemaal ingelezen. Het kwam nu eens goed uit dat ik een autist ben, haha.”
“De TCA-top had allerlei rare constructies bedacht om de bedrijfsvoering zo ondoorzichtig mogelijk te houden, en de chauffeurs onwetend, zodat ze alles konden afschermen en verbergen en zelf grof verdienden,” zegt den Hartog. Meester: “Je mocht je taxi bijvoorbeeld alleen bij de Mercedesdealer op Sloterdijk kopen. De mannen pakten de provisie. Jan en ik gingen daar dwars tegenin.”
Den Hartog en Meester werden voortdurend bedreigd en geïntimideerd. Meester kreeg ‘bodyguards’ in zijn taxi die hem gelastten te stoppen met zijn verzet. Anders zouden ze ‘zijn poten breken’. Den Hartog werd in een koffiehuis benaderd door een man die zich voorstelde als ‘een luitenant van Mieremet’. “Hij zei: ‘John heeft mij opgedragen te zorgen dat jij je anders gaat gedragen in het bestuur van TCA’. Dat is heftig, als dat wordt gezegd namens een crimineel met zo’n gewelddadige reputatie.” Mieremet werd in 2005 geliquideerd in Thailand.
De TCA-top legde beslag op de huizen en bankrekeningen van de dissidenten. Den Hartog: “Wij waren de klokkenluiders, dus ze deden alles om ons dwars te zitten. TCA had een groot netwerk. We kregen werkelijk overal problemen.” De spanning kostte Den Hartog zijn huwelijk, en hij liep een posttraumatische stressstoornis op waaraan hij nog altijd lijdt. Meester kreeg het aan zijn hart. “Ik heb vijf omleidingen.” Ze zijn er allebei van overtuigd aan een moordaanslag te zijn ontsnapt.
In juli 2006 oordeelde de Ondernemingskamer dat binnen TCA inderdaad sprake was van wanbeleid. Grijpink werd ontslagen als directeur. Den Hartog: “Dat was me een zege! Dat wij via de Ondernemingskamer de TCA-top met hun vier, vijf dure advocaten versloegen!” De domper volgde in december 2007. Bijna 7 jaar na de arrestaties van Grijpink, Janmaat en Van Gelderen seponeerde justitie hun zaak bij gebrek aan bewijs. Den Hartog en Meester voelen de mokerslag nóg.
“Ongelooflijk! Er was volgens de Ondernemingskamer aantoonbaar meer dan 2 miljoen euro verdwenen uit het spaarfonds. Er was een vrachtwagen aan administratie in beslag genomen waaruit alle misstanden bleken. Vervolgens werd de ene officier van justitie op een zijspoor gewerkt en oordeelde de officier die de zaak had overgenomen dat niets te bewijzen was,” zegt Den Hartog. “De overheid heeft ons op een perverse manier gebruikt. Wij hebben al het werk moeten doen, wat onze levens had kunnen kosten en al die ellende gaf. Aan het eind van het lied heeft de overheid níéts gedaan. Dat frustreert ons nog steeds vreselijk. Met een overheid die zo laf optreedt, is het geen wonder dat het inmiddels zo ongehoord uit de hand is gelopen met de georganiseerde misdaad.”
Grijpink, Janmaat en Van Gelderen hebben altijd met klem ontkend schuldig te zijn geweest aan misdrijven en malversaties. Grijpink noemde zich in zijn boek ‘De Afrekening’ uit 2009 ‘slachtoffer van het systeem’. Citaat: “Helaas moet ik constateren dat de rechtsstaat Nederland niet bestaat, en zo die wel bestaat in ieder geval door en door verrot is”. Twee weken na publicatie werd Grijpink gearresteerd voor grootschalige wiethandel, wat hem op een jarenlange celstraf kwam te staan.
- Den Hartog en Cees Meester waren de hoofdrolspelers in de Amsterdamse taxioorlog: “Aan het eind van het lied heeft de overheid niets gedaan.” In 2006 kwam de film ‘Nachtrit’ over de taxioorlog uit.