Aangeklaagde Belgische treinbegeleider zegt ‘bonjour’ in Nederlands taalgebied
De Belgische spoorwegen (NMBS) dringen aan op soepelere taalregels, nadat een van zijn treinbegeleiders (conducteur) is aangeklaagd, aldus de krant De Standaard. De man had ter hoogte van Vilvoorde, nog geen minuut buiten het tweetalige Brussel, “bonjour, goedemorgen” gezegd, terwijl op die plaats alleen Nederlands was toegestaan.
NMBS-treinbegeleider Ilyass Alba, die regelmatig op sociale media vertelt over zijn dagelijkse wedervaren op het spoor, maakte bekend dat een reiziger een klacht tegen hem heeft ingediend bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. Reden? Alba zou enkele weken geleden, toen zijn trein ter hoogte van Vilvoorde was, tegen de reizigers “bonjour, goedemorgen” hebben gezegd. De klassieke tweetalige groet voor velen in Brussel. Vilvoorde ligt in Vlaanderen, dus mocht Alba op die locatie alleen in het Nederlands zijn treinreizigers welkom heten.
De NMBS bevestigt de klacht, en dringt tegelijk aan op flexibelere taalregels. “Zodat onze treinbegeleiders toch vooral met hun belangrijke job als treinbegeleider bezig kunnen zijn”, zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman in De Standaard. De gedetailleerde taalregels doen soms wenkbrauwen fronsen. Wanneer hun trein door Vlaanderen rijdt, mogen treinbegeleiders alleen in het Nederlands omroepen. Ook de digitale borden in de trein moeten dan eentalig Nederlands zijn. Pas als de trein het tweetalige Brussels Gewest is binnengereden, mogen de treinbegeleiders hun boodschappen in de twee landstalen omroepen.
Maar gebruik je in het Brusselse dan eerst het Frans of het Nederlands? “Dat hangt af van de moedertaal van de ‘ chef de bord ‘, de treinbegeleider met de eindverantwoordelijkheid op de trein”, aldus de NMBS. “Is die Franstalig, dan wordt eerst het Frans gebruikt.” Die regeling geldt tot de trein de grens met Wallonië oversteekt. Dan is Frans, en alleen Frans, de voertaal, ook op de digitale infoborden.
Alleen op treinen naar Brussels Airport mogen boodschappen ten behoeve van de vele reizigers worden omgeroepen in vier talen: dus ook in het Duits en het Engels. “Het speelt geen rol waar in België de trein zich op dat moment bevindt”, zegt Temmerman.
- Aangeklaagde Belgische treinbegeleider zegt ‘bonjour’ in Nederlands taalgebied. Foto (niet de betrokken treinbegeleider) NMBS.