Tweestrijd over aandelen tussen broer en zus bij Mobiliteitsbedrijf Witteveen
Begin deze eeuw reed Taxi Witteveen in Lemmer – inmiddels uitgegroeid tot mobiliteitsbedrijf Witteveen – nog met 29 taxi’s en was het een kleine speler op de Friese vervoersmarkt. Nu het familiebedrijf is uitgegroeid tot meer dan 900 werknemers en ruim 1.000 voertuigen – en daarmee een van de grotere spelers is geworden op de landelijke mobiliteitsmarkt – strijden zus Jacquelien en broer Richard Witteveen over de aandelen van het mobiliteitsbedrijf, ontdekte de Leeuwarder Courant.
Het ruim honderd jaar oude Taxi Witteveen beschikt tegenwoordig over een vloot van duizend taxi’s, touringcars en huurauto’s en is een onopvallende maar sterke groeier op de mobiliteitsmarkt. Het werkgebied van het bedrijf strekt zich inmiddels uit van Friesland tot Overijssel, Flevoland en Gelderland.
Samen met haar levenspartner Ronald Lenters voert Jacquelien Witteveen de directie over het snel gegroeide concern. Sinds enige tijd ruziet ze met haar broer Richard over de verdiensten uit het taxibedrijf. Afgelopen maand eiste Richard Witteveen bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam een onderzoek naar het reilen en zeilen van het familiebedrijf. Hij vindt dat zijn medeaandeelhouders te veel risico nemen.
Jacquelien vindt dat de positie van haar broer in het bedrijf daarmee onhoudbaar is geworden. Ze vroeg de Ondernemingskamer toestemming om hem als aandeelhouder uit de onderneming te mogen stoten. Richard zou zijn 125 aandelen dan moeten overdragen.
De onenigheid is begonnen na de herstructurering van Taxi Witteveen in 2021. Voor die tijd kocht het bedrijf zelf zijn auto’s en bussen. Sinds twee jaar worden de voertuigen gehuurd van een bedrijf dat op naam staat van Jacqueliens partner Ronald Lenters. De maandelijkse huur bedraagt 1.000 euro. Als de gebruikstermijn er op zit, worden de merendeels elektrische auto’s doorverkocht door Cars & Mobility, een onderneming die eveneens op naam van Lenters staat. Per verkochte auto vangt Cars & Mobility een vergoeding van 1250 euro.
Richard Witteveen stelt in de LC dat daarmee alle winstgevende activiteiten van Taxi Witteveen zijn overgeheveld naar bv’s van zijn zwager. Maar Richard heeft met de herstructurering van 2021 ingestemd, zo betoogden de advocaten van zijn zus bij de Ondernemingskamer. De juristen wezen er bovendien op dat de huurtarieven en de doorbelasting van kosten marktconform zijn. Sterker nog, de nieuwe bedrijfsstructuur zou zelfs gunstiger zijn.
Uiteindelijk trok Jacquelien haar uitstotingsverzoek weer in. Ook Richard Witteveen zag af van zijn enquêteverzoek. De Ondernemingskamer verklaarde beiden niet ontvankelijk. De drie raadsheren (rechters) en twee raden (adviseurs) van het gerechtshof hebben een deskundige aangewezen. Deze moet vaststellen wat de 125 aandelen van Richard Witteveen waard zijn. De peildatum is 31 december 2024. Zo kan hij als aandeelhouder tegen een reële en redelijke vergoeding door zijn zus en zwager uitgekocht worden.
- Tweestrijd over aandelen tussen broer en zus bij Mobiliteitsbedrijf Witteveen. Redactiefoto.